Wednesday, April 11, 2007

Wijkfunctie
Verzorgingshuizen kunnen een wijkfunctie vervullen door maaltijdverstrekking aan huis, een alarmeringsdienst die dag en nacht bereikbaar is of lichamelijke verzorging voor nog zelfstandig wonende ouderen.
Aanleunwoningen of serviceflats zijn zelfstandige woningen voor ouderen die alleen willen wonen, maar wel zorg krijgen vanuit het verzorgingshuis en daar ook als bewoner ingeschreven staan.

Verpleeghuizen
De meeste mensen die naar een verpleeghuis gaan, zijn ouder dan 80 jaar. Ze hebben dag en nacht zorg nodig en krijgen een geneeskundige behandeling of een vorm van therapie. Soms omdat ze lichamelijke klachten hebben, soms omdat ze door hun ouderdom vergeetachtig zijn geworden en snel in de war raken.

De ‘gewone’ verpleeghuiszorg

In de meeste gevallen komen ouderen naar verpleeghuizen voor langdurige en intensieve zorg. Zij krijgen verzorgende en verpleegkundige hulp en kunnen van een ziekte herstellen. Verpleging, verzorging, revalidatie en dagbesteding worden meestal gecombineerd. Sommige ouderen kunnen na een tijdje weer terug naar huis of naar het verzorgingshuis. Er zijn ook veel mensen die jarenlang in een verpleeghuis blijven.
Er zijn ongeveer 350 verpleeghuizen in Nederland. Deze verpleeghuizen bieden zorg aan mensen met lichamelijke klachten, aan mensen met geestelijke (ouderdom)klachten of aan mensen met een combinatie van deze problemen. Verpleeghuizen die zowel op de lichamelijke als de geestelijke klachten zijn ingericht, komen het meeste voor. Vaak hebben deze verpleeghuizen ook contact met verzorgingtehuizen

Dagbehandelingscentra

In dagbehandelingcentra van verpleeg- en verzorgingshuizen wordt overdag zorg geboden aan hulpbehoevende ouderen. Zij komen hier meestal een aantal dagen per week. Ouderen kunnen echter ook één dag of zelfs als de behoefte er is een halve dag per week komen. De gebruikers van dagbehandelingcentra hebben minder ernstige aandoeningen dan de patiënten die in een verpleeghuis zijn opgenomen. Ook ouderen bij wie thuis veel zorg aanwezig is, maken gebruik van de centra. In dat laatste geval wordt het thuismilieu overdag ontlast, zodat de zorg door familie, vrienden of thuiszorginstelling langer volgehouden kan worden.

No comments: