Wednesday, April 11, 2007

Ouderenzorg
Het aantal ouderen in Nederland neemt toe. Dit komt doordat er gemiddeld meer 65-plussers zijn dan jongeren. Dit komt omdat er 65 jaar geleden meer mensen geboren werden dan nu. Aan de andere kant worden mensen, door de verbeterde medische zorg, steeds ouder. In totaal wonen er 200.000 ouderen in de verzorgings- en verpleeghuizen.

Verandering naar zorg op maat

Nog niet zo lang geleden was het normaal dat ouderen die hulp nodig hadden, in een verpleeg- of verzorgingshuis opgenomen werden. Tegenwoordig proberen zorginstellingen zorg aan te bieden die beter past bij de wensen en de gezondheidstoestand van ouderen. De komst van aanleunwoningen en meer aandacht voor de cultuur van (allochtone) bewoners zijn hiervan onder andere een gevolg.
Met de inzichten die veranderen, waarbij zorg op maat voorop staat, verandert ook de organisatie van de zorginstellingen. Er zijn samenwerkingen met andere verpleeg- en verzorgingshuizen, met ziekenhuizen en met de thuiszorg.
Ook wordt het door het welzijnswerk mogelijk gemaakt dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de veiligheid in de buurt, de bevordering van onderlinge contacten tussen buurtbewoners. En er worden volop activiteiten georganiseerd.
In de ouderenzorg kom je de verschillende werksituaties terecht waarin steeds vernieuwingen plaatsvinden.

Werktijden

In de verzorgings- en verpleeghuizen wordt 24 uur per dag gewerkt. Met name in de verzorgende en verpleegkundige banen heb je onregelmatige werktijden en werk je ook in de avonduren en weekenden. Werken op verschillende tijden is goed mogelijk in de ouderenzorg.

De werkplekken
De thuiszorg speelt een grote rol in de zorg voor ouderen. Vooral voor ouderen zijn er daarnaast drie voorzieningen te onderscheiden: Verzorgingshuizen, Verpleeghuizen, Welzijn ouderen.

No comments: