Wednesday, April 11, 2007

Thuiszorg
Mensen kunnen om verschillende redenen behoefte hebben aan thuiszorg. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, een ziekte of een handicap. In de thuiszorg kom je daarom allerlei soorten mensen tegen. Soms daadwerkelijk in hun thuissituatie, soms op een consultatiebureau of andere vaste plaats in een wijk.

Wat doet de thuiszorg?

Thuiszorg is er voor mensen die niet zelfstandig voor hun huishouden of persoonlijke verzorging kunnen zorgen. Als de familie dit ook niet langer kan opvangen, biedt de thuiszorg uitkomst. Met thuiszorg kan opname in een instelling worden voorkomen of kan iemand eerder uit een zorginstelling ontslagen worden.
Maar de thuiszorg wordt ook ingeschakeld als opname in een instelling niet nodig is. Denk maar eens aan kraamzorg die thuis gegeven wordt. De thuiszorg heeft daarnaast een voorlichtende functie en een taak om problemen te voorkomen.

Diversiteit aan cliënten

Ouderen vormen een grote groep cliënten in de thuiszorg, maar zijn lang niet de enige cliënten. Gezinnen met kinderen, een volwassene in een rolstoel of met ernstige suikerziekte, een gezin met een ernstig ziek kind: er zijn vele soorten mensen die je in dit werk tegen komt.

Vormen van thuiszorg

Er zijn globaal drie vormen van thuiszorg te onderscheiden.Verpleging en verzorging
Kraamzorg en jeugdgezondheidszorg
Gezondheidscentra

No comments: