Wednesday, April 11, 2007

Revalidatiecentra
In revalidatiecentra komen mensen van alle leeftijden om te herstellen van lichamelijk of geestelijk letsel. Bijvoorbeeld door een ongeluk, ernstige ziekte, hersenbloeding of hartinfarct. Hier tref je dus mensen van alle leeftijden aan. Zij verblijven tijdelijk in het revalidatiecentrum of gaan er vanuit huis heen, net zo lang tot ze hersteld zijn of verdere behandeling geen zin meer heeft.
Een plotselinge beperking in lichamelijke of geestelijke vermogens kan heel ingrijpend zijn voor zowel de patiƫnt als het gezin. Daarom kunnen mensen in een revalidatiecentrum ook psychologische of psychiatrische hulp krijgen.

Welzijn ouderen
Er zijn ruim 500 instellingen voor welzijn ouderen in Nederland. Instellingen voor het welzijn van ouderen zouden ook onder maatschappelijke dienstverlening kunnen vallen en zijn gevestigd in een wijkcentrum of bij een welzijnsinstelling.

Wat is welzijn ouderen?

Instellingen voor welzijn ouderen bieden ouderen, die vaak nog thuis wonen, Verschillende activiteiten aan. Het doel is de zelfstandigheid van de ouderen te bevorderen en te stimuleren dat zij blijven deelnemen aan de maatschappij. In grote lijnen gebeurt dat door dagopvang, huisvesting, maaltijdverzorging, vervoer, alarmering, informatie en educatie.

Sociale ondersteuning

Ouderen kunnen langer zelfstandig functioneren als de zaken in hun woonomgeving goed geregeld zijn. Instellingen voor welzijn ouderen helpen bij het onderhouden van contacten met buurtbewoners en maken zich sterk voor de leefbaarheid van de buurt. Ook organiseren ze leerzame activiteiten en helpen ze bij het verwerken van het overlijden van familie of vrienden en bij andere ingrijpende gebeurtenissen.

Begeleiding
Nederland is een echt regelland. De instellingen voor welzijn ouderen helpen ouderen met alle regels en voorzieningen. Vragen over pensioen, huursubsidie, verhuizen naar een verzorgingshuis, gebruik maken van de thuiszorg of dagbesteding: ouderen krijgen over dit soort zaken informatie en advies. De instelling kan ook begeleiding bieden bij het leren accepteren dat het lichamelijk minder gaat.

No comments: