Wednesday, April 11, 2007




Wat is een Verzorgingshuis?

Een Verzorgingshuis is een instelling voor mensen die niet meer volledig zelfstandig kunnen wonen. Het Verzorgingshuis biedt verzorging, verpleging of begeleiding, in verband met lichamelijke, psychogeriatrische of psychosociale problemen door ouderdom, al dan niet gepaard gaande met verblijf gedurende het etmaal of een deel ervan. Een Verzorgingshuis verleent u huisvesting, verzorging en begeleiding, wanneer dit in uw huidige woonsituatie niet meer mogelijk is. De reden hiervoor kan zijn dat u zichzelf onvoldoende kunt helpen en/ of omdat de hulp van familie/ naasten of van instanties niet meer toereikend is. De zorg- en dienstverlening is erop gericht u zoveel mogelijk zelfredzaam te laten zijn, eventueel met behulp van een hulpmiddel. Dit kan via dagverzorging, tijdelijke opname of via een permanent verblijf in het Verzorgingshuis. Verzorgingshuizen zijn bestemd voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Vroeger werden deze instellingen bejaardenhuizen genoemd. In een Verzorgingshuis krijgt u warme maaltijden en wordt uw kamer schoongehouden. Zo nodig krijgt u hulp bij algemene dagelijkse verrichtingen zoals aan- en uitkleden en wassen.De meeste huizen geven de mogelijkheid de maaltijd op uw eigen kamer of gezamenlijk met anderen te gebruiken. U kunt dagelijks koffie of thee drinken in de conversatiezaal. Verder worden er regelmatig verschillende activiteiten georganiseerd.Om in aanmerking te komen voor een Verzorgingshuis moet u een indicatie hebben. Voor informatie en aanvragen kunt u terecht bij het Centraal Meldpunt Zorgverlening. Als u een indicatie hebt, kunt u nog niet direct terecht. In de regio zijn (lange) wachtlijsten voor verzorgingshuizen.U moet aan het Verzorgingshuis een bijdrage betalen die afhankelijk is van uw inkomen. Daarbij wordt geen rekening gehouden met eventueel spaargeld. Mensen met een laag inkomen (bijvoorbeeld alleen AOW) moeten minimaal € 170 (incl. vakantiegeld) overhouden.Voor gehuwden of samenwonenden is dit bedrag € 300. De berekening van de eigen bijdrage is ingewikkeld. Deze berekening geschiedt door de verzekering.

Welke bewoners wonen er?

In een Verzorgingshuis kunnen mensen voor langere tijd, vaak tot hun dood, wonen. De ouderen die naar een Verzorgingshuis gaan, zijn ouder dan 65 jaar en zijn niet meer in staat zelfstandig te wonen.

Hulpmiddelen?

Nachtmedvervangen:

· Zorg dat er een wasmand is om de vuile was in te doen.

· Vraag aan de cliënt welk nachthemd ze aan wil.

· Leg het nachthemd dicht in de buurt.

· Denk aan de hygiëne en was eerst je handen met zeep.

· Vraag aan de cliënt of ze haar handen omhoog wil houden.

· Trek het nachthemd over het hoofd van de cliënt.

· Pak het schone nachthemd. · Steek eerste de armen in de mouwen.

· Laat de cliënt de armen weer omhoog doen.

· Trek het nachthemd over het hoofd.

· Vraag of het nachthemd goed zit.

· Thee zetten.

· Zet alle spullen klaar voor het theezetten:

· waterkoker of fluitketel· theepot· theezakje· theekopje · lepeltje· suiker · dienblad · eventueel een koekje
Ouderenzorg
Het aantal ouderen in Nederland neemt toe. Dit komt doordat er gemiddeld meer 65-plussers zijn dan jongeren. Dit komt omdat er 65 jaar geleden meer mensen geboren werden dan nu. Aan de andere kant worden mensen, door de verbeterde medische zorg, steeds ouder. In totaal wonen er 200.000 ouderen in de verzorgings- en verpleeghuizen.

Verandering naar zorg op maat

Nog niet zo lang geleden was het normaal dat ouderen die hulp nodig hadden, in een verpleeg- of verzorgingshuis opgenomen werden. Tegenwoordig proberen zorginstellingen zorg aan te bieden die beter past bij de wensen en de gezondheidstoestand van ouderen. De komst van aanleunwoningen en meer aandacht voor de cultuur van (allochtone) bewoners zijn hiervan onder andere een gevolg.
Met de inzichten die veranderen, waarbij zorg op maat voorop staat, verandert ook de organisatie van de zorginstellingen. Er zijn samenwerkingen met andere verpleeg- en verzorgingshuizen, met ziekenhuizen en met de thuiszorg.
Ook wordt het door het welzijnswerk mogelijk gemaakt dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de veiligheid in de buurt, de bevordering van onderlinge contacten tussen buurtbewoners. En er worden volop activiteiten georganiseerd.
In de ouderenzorg kom je de verschillende werksituaties terecht waarin steeds vernieuwingen plaatsvinden.

Werktijden

In de verzorgings- en verpleeghuizen wordt 24 uur per dag gewerkt. Met name in de verzorgende en verpleegkundige banen heb je onregelmatige werktijden en werk je ook in de avonduren en weekenden. Werken op verschillende tijden is goed mogelijk in de ouderenzorg.

De werkplekken
De thuiszorg speelt een grote rol in de zorg voor ouderen. Vooral voor ouderen zijn er daarnaast drie voorzieningen te onderscheiden: Verzorgingshuizen, Verpleeghuizen, Welzijn ouderen.
Waar en in welke beroepen werken?
Bij de beroepen op deze site kun je ook zoeken op beroepen die je in de ouderenzorg kunt uitoefenen. Bij de organisaties voor werk vinden staan bij elke provincie bovendien websites van regionale zorgorganisaties. Op die websites vind je bijna altijd adressen en informatie van verpleeg- en verzorgingshuizen.
Heb je nog vragen? Mail met de mensen op deze site die werkervaring hebben!

Verzorgingshuizen
In een verzorgingshuis kunnen mensen voor langere tijd, vaak tot hun dood, wonen. De ouderen die naar een verzorgingshuis gaan, zijn ouder dan 65 jaar en zijn niet meer in staat zelfstandig te wonen. Maar hun zorgbehoefte is ook weer niet zó zwaar, dat ze naar een verpleeghuis moeten.

Combinatie van zorg
Ouderen die naar een van de 1.350 verzorgingshuizen gaan, krijgen een combinatie van huishoudelijke en persoonlijke zorg en activiteiten aangeboden. Het verzorgingshuis zorgt ook voor de maaltijden en kan dag- en nachtopvang verzorgen voor mensen die niet in een verpleeghuis wonen. Als bewoners dat nodig hebben, wordt de zorg intensiever. Steeds meer verzorgingshuizen bieden verpleegkundige hulp, vaak in samenwerking met een verpleeghuis. Deze zorg varieert van lichte en intensieve zorg tot stervensbegeleiding. De bewoners zijn er bovendien van verzekerd dat er in noodgevallen direct een arts of verpleegkundige aanwezig is.
Wijkfunctie
Verzorgingshuizen kunnen een wijkfunctie vervullen door maaltijdverstrekking aan huis, een alarmeringsdienst die dag en nacht bereikbaar is of lichamelijke verzorging voor nog zelfstandig wonende ouderen.
Aanleunwoningen of serviceflats zijn zelfstandige woningen voor ouderen die alleen willen wonen, maar wel zorg krijgen vanuit het verzorgingshuis en daar ook als bewoner ingeschreven staan.

Verpleeghuizen
De meeste mensen die naar een verpleeghuis gaan, zijn ouder dan 80 jaar. Ze hebben dag en nacht zorg nodig en krijgen een geneeskundige behandeling of een vorm van therapie. Soms omdat ze lichamelijke klachten hebben, soms omdat ze door hun ouderdom vergeetachtig zijn geworden en snel in de war raken.

De ‘gewone’ verpleeghuiszorg

In de meeste gevallen komen ouderen naar verpleeghuizen voor langdurige en intensieve zorg. Zij krijgen verzorgende en verpleegkundige hulp en kunnen van een ziekte herstellen. Verpleging, verzorging, revalidatie en dagbesteding worden meestal gecombineerd. Sommige ouderen kunnen na een tijdje weer terug naar huis of naar het verzorgingshuis. Er zijn ook veel mensen die jarenlang in een verpleeghuis blijven.
Er zijn ongeveer 350 verpleeghuizen in Nederland. Deze verpleeghuizen bieden zorg aan mensen met lichamelijke klachten, aan mensen met geestelijke (ouderdom)klachten of aan mensen met een combinatie van deze problemen. Verpleeghuizen die zowel op de lichamelijke als de geestelijke klachten zijn ingericht, komen het meeste voor. Vaak hebben deze verpleeghuizen ook contact met verzorgingtehuizen

Dagbehandelingscentra

In dagbehandelingcentra van verpleeg- en verzorgingshuizen wordt overdag zorg geboden aan hulpbehoevende ouderen. Zij komen hier meestal een aantal dagen per week. Ouderen kunnen echter ook één dag of zelfs als de behoefte er is een halve dag per week komen. De gebruikers van dagbehandelingcentra hebben minder ernstige aandoeningen dan de patiënten die in een verpleeghuis zijn opgenomen. Ook ouderen bij wie thuis veel zorg aanwezig is, maken gebruik van de centra. In dat laatste geval wordt het thuismilieu overdag ontlast, zodat de zorg door familie, vrienden of thuiszorginstelling langer volgehouden kan worden.
Revalidatiecentra
In revalidatiecentra komen mensen van alle leeftijden om te herstellen van lichamelijk of geestelijk letsel. Bijvoorbeeld door een ongeluk, ernstige ziekte, hersenbloeding of hartinfarct. Hier tref je dus mensen van alle leeftijden aan. Zij verblijven tijdelijk in het revalidatiecentrum of gaan er vanuit huis heen, net zo lang tot ze hersteld zijn of verdere behandeling geen zin meer heeft.
Een plotselinge beperking in lichamelijke of geestelijke vermogens kan heel ingrijpend zijn voor zowel de patiënt als het gezin. Daarom kunnen mensen in een revalidatiecentrum ook psychologische of psychiatrische hulp krijgen.

Welzijn ouderen
Er zijn ruim 500 instellingen voor welzijn ouderen in Nederland. Instellingen voor het welzijn van ouderen zouden ook onder maatschappelijke dienstverlening kunnen vallen en zijn gevestigd in een wijkcentrum of bij een welzijnsinstelling.

Wat is welzijn ouderen?

Instellingen voor welzijn ouderen bieden ouderen, die vaak nog thuis wonen, Verschillende activiteiten aan. Het doel is de zelfstandigheid van de ouderen te bevorderen en te stimuleren dat zij blijven deelnemen aan de maatschappij. In grote lijnen gebeurt dat door dagopvang, huisvesting, maaltijdverzorging, vervoer, alarmering, informatie en educatie.

Sociale ondersteuning

Ouderen kunnen langer zelfstandig functioneren als de zaken in hun woonomgeving goed geregeld zijn. Instellingen voor welzijn ouderen helpen bij het onderhouden van contacten met buurtbewoners en maken zich sterk voor de leefbaarheid van de buurt. Ook organiseren ze leerzame activiteiten en helpen ze bij het verwerken van het overlijden van familie of vrienden en bij andere ingrijpende gebeurtenissen.

Begeleiding
Nederland is een echt regelland. De instellingen voor welzijn ouderen helpen ouderen met alle regels en voorzieningen. Vragen over pensioen, huursubsidie, verhuizen naar een verzorgingshuis, gebruik maken van de thuiszorg of dagbesteding: ouderen krijgen over dit soort zaken informatie en advies. De instelling kan ook begeleiding bieden bij het leren accepteren dat het lichamelijk minder gaat.
Thuiszorg
Mensen kunnen om verschillende redenen behoefte hebben aan thuiszorg. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, een ziekte of een handicap. In de thuiszorg kom je daarom allerlei soorten mensen tegen. Soms daadwerkelijk in hun thuissituatie, soms op een consultatiebureau of andere vaste plaats in een wijk.

Wat doet de thuiszorg?

Thuiszorg is er voor mensen die niet zelfstandig voor hun huishouden of persoonlijke verzorging kunnen zorgen. Als de familie dit ook niet langer kan opvangen, biedt de thuiszorg uitkomst. Met thuiszorg kan opname in een instelling worden voorkomen of kan iemand eerder uit een zorginstelling ontslagen worden.
Maar de thuiszorg wordt ook ingeschakeld als opname in een instelling niet nodig is. Denk maar eens aan kraamzorg die thuis gegeven wordt. De thuiszorg heeft daarnaast een voorlichtende functie en een taak om problemen te voorkomen.

Diversiteit aan cliënten

Ouderen vormen een grote groep cliënten in de thuiszorg, maar zijn lang niet de enige cliënten. Gezinnen met kinderen, een volwassene in een rolstoel of met ernstige suikerziekte, een gezin met een ernstig ziek kind: er zijn vele soorten mensen die je in dit werk tegen komt.

Vormen van thuiszorg

Er zijn globaal drie vormen van thuiszorg te onderscheiden.Verpleging en verzorging
Kraamzorg en jeugdgezondheidszorg
Gezondheidscentra

Thursday, April 5, 2007

Grafiek Sterrenbeelden.



Dit is een grafiek waaruit je af kan lezen hoeveel sterrenbeelden er zijn.
Klik op het blaadje om hem te vergroten.

Skatbanen in Nederland.

Secretariaat Skateland
Rotterdam


Openingstijden:
Woensdag 13:00 tot 22:00 uur
Donderdag 19:00 tot 22:00 uur
Vrijdag 15:00 tot 23:00 uur
Zaterdag 13:00 tot 20:00 uur
Zondag 13:00 tot 18:00 uur

Prijzen:
t/m 11 jaar 12 jaar & ouder
Woensdag
€ 4,00 - € 5,50
Donderdag
€ 4,00 - € 5,50
Ook voor BMX
Vrijdag
€ 4,00 - € 5,50
Zaterdag
€ 5,50 - € 5,50
Zondag
€ 5,50 - € 5,50

Reistijd:
29:11:00

Colosseum Skatepark
Groningen


Openingstijden:
Maandag 18.00 tot 21.00 uur
Dinsdag 18.00 tot 21.00 uur
Woensdag 12.00 tot 21.00 uur
Donderdag 12.00 tot 21.00 uur
Vrijdag 12.00 tot 21.00 uur
Zaterdag 12.00 tot 21.00 uur
Zondag 12.00 tot 21.00 uur

Prijzen:
Dagkaart € 4,00
Maandkaart € 25,00
Jaarkaart € 175,00

Reistijd: 2:35:51

Blender
Venlo


Openingstijden:
Dinsdag 16.00 tot 23.00 uur
Woendag 15.00 tot 23.00 uur
Donderdag 16.00 tot 23.00 uur
Vrijdag 16.00 tot 23.00 uur
Zaterdag 12.00 tot 23.00 uur
Zondag 12.00 tot 23.00 uur

Prijzen:
Dagkaart € 5,00
Donderdag € 3,00
BMX (dinsdag) € 7,00
15-rittenkaart €60,00

Reistijd:
1:50:10

Samenvatting hoofdstuk 14 en 15

Samenvatting hoofdstuk 14/15

Hoofdstuk 14 ITC
14.1

Technologische ontwikkelingen. Hierdoor veranderd de hele maatschappij. Zoals in je privé leven en op je werk.
Verkeerscontroles worden steeds strengen door de betere apparatuur
Vanuit je stoel kun je tegenwoordig je bankzaken regelen. Dit doe je op het internet via internetbankieren.
Via je mobiel ben bijna altijd en makkelijk bereikbaar. Dit is handig want als je ergens naar toe moet en de route is toch anders kun je altijd gebeld worden. Ook als je plotseling informatie nodig hebt kan je via je mobiel op het internet komen. Dit noemen we wappen. Zo hoef je ook niet meer naar de bibliotheek.
In de tuinbouw gaat vrijwel alles nu automatisch met apparaten die je van te voren moet instellen. In de winkels kun je de producten scannen en zo weten de mensen van de winkel hoeveel van wat verkocht word enz.
Je kunt nu ook boodschappen doen op het internet. Je hoeft nu de deur niet meer uit. Dit heet teleshoppen.
Ook gaan vele dingen via de e-mail.

14.2

Toepassingen in de technologie binnen de sector zorg en welzijn.
· Doordat de technologie steeds veranderd wordt het steeds beter. Dus ook voor de medische zorg. Veel huisartsen hebben een computer systeem waar ze alles van de patiënten invullen. En ze kunnen der zelf ook informatie op zoeken
· Ook bij instellingen maken ze veel gebruik van de technologie. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken, het eten bereiden en het linnenonderhoud. Ze hoeven alleen de machine goed in te stellen en de automaat doet het vanzelf.
· Domotica maakt het leven in het huis gemakkelijker voor sommige mensen. Bijna alles staat met elkaar in verbinding.Bijvoorbeeld:
- Alle lampen in de huiskamer gaan uit en die in de gang en de douche gaan aan
- De verwarming gaat op 16 graden en de televisie gaat uit
- Inbraakbeveiliging gaat aan
- Als het te donker in de kamer is gaan er lichten aan
- De tempratuur wordt automatisch geregeld
- Zonnewering gaat naar benenden als de zon op de ramen schijnt
- De ventilator werkt harder als je staat te koken
- Deuren gaan vanzelf open als je er voorstaat
- Als het toilet een tijd niet gebruikt wordt gaat het licht vanzelf uit.De voordeur heeft een videocamera, zo kun je zien wie er voor de deur staat.
- Alle lichten kunnen op één punt worden uitgeschakeld
- Alle apparaten kunnen op één punt worden uitgeschakeld
- In alle kamers is één aansluiting voor telefoon

Domotica staat voor: Veiligheid en gemak.

14.3
Mogelijkheden op de computer
De computer gebruik je vaak als hulpmiddel. Hier een paar voorbeelden:

-Je kunt bestanden koppelen aan verschillende computers. Doordat je dat doorstuurt naar elkaar. Ook word dit vaak gebruikt in ziekenhuizen over de hele wereld.
-Er bestaat ook nog telecommunicatie. Dit betekend dat een chirurg in de VS via een computer in Nederland kan opereren. Zo kunnen operaties die eigenlijk in Nederland niet kunnen toch worden uitgevoerd.
-Robotica is onmisbaar. Vooral bij de vervoersbedrijven:

- Een hef of draaibrug boven een kanaal kan gecomputergestuurd zijn
- Een trein kan zonder machinist rijden
- Moderne vliegtuigen kunnen niet meer zonder computergestuurde boordwerktuigen.


- Bedrijven kunnen doormiddel van programma’s alles bijhouden van hun bedrijf. De computer maakt tabellen en dan is alles overzichtelijk.
- Met bepaalde programma’s kun je ook de administratie doen. Dit is vooral handig voor bedrijven. Zo kunnen ze makkelijk de vakantie dagen enz bijhouden.
- Via de computer kan je ook informatie met elkaar uitwisselen. Doormiddel van: Netwerk, internet, e-mail, en een databank
- Ook kun je op de computer tekstverwerken. Hierbij kun je brieven en verslagen schrijven. Je kunt dan de tekst ook nog veranderen van vorm en grote.
- Op de computer kan je ook verschillende software plaatsten om allerlei gegevens bij te houden.

Woorden die temaken hebben met de technologie:
- Server = De hoofdcomputer die het netwerk van programma’s voorziet
- Modem = apparaat wat de computer verbindt met de kabel
- Provider = de versterker van informatie
- Word wide web = netwerk van alle computer over de wereld
- Downloaden = gegevens van internet halen en op je computer opslaan
- Chatten = praten met andere via een computerprogramma
- ADSL = Asymmetric Digital Subscribe\r Line

Hoofdstuk 15 receptie werkzaamheden
15.1

De eerste indruk.
Als je bij een receptie werkt is de eerste indruk heel erg belangrijk. Jou taak is om mensen de ontvangen en ze door te verwijzen. Je presentatie is dus belangrijk. Zorg daarom dat je:
- Schoon bent en fris ruikt
- Verzorgde nagels hebt
- Schoon en gekamd haar hebt
- Kleding en schoenen aanhebt die heel zijn
- Make-up op hebt die niet te opvallend is
- Rechtop staat
- Goed Nederlands spreekt
- Geen kauwgom in je mond hebben
- Vriendelijk kijken
- Geduldig en beleefd zijn
- Iedereen met u aanspreken
De ruimte waar je werkt is ook belangrijk. Je moet de ruimte gezellig maken. En het moet er schoon en opgeruimd zijn.

15.2
Cliënten ontvangen
Als je mensen ontvangt moet je die bijna altijd weer doorverwijzen naar iemand anders. Vaak moeten ze ook even wachten voordat ze aan de beurt zijn. Je kan er dan voor zorgen dat de wachtruimte er uitgenodigd uitziet:
- De tafels en stoelen regelmatig op zijn plaats zetten
- Tijdschriften en folders op stapeltjes leggen
- Een hoekje met speelgoed voor kinderen inrichten
En als je de jassen aanneemt moet je ook nog een goede garderobe hebben.
Ook moet je goed omkunnen gaan met vertrouwelijke informatie. Veel mensen moeten zich registreren en geven dan persoonlijke informatie aan jou door. Je moet dit voor jezelf houden en mag dit niet doorvertellen. Alleen aan collega’s
omgaan met vragen en klachten
Wanneer mensen vragen of klachten hebben komen ze meestal als eerste naar jou toe. Je kunt dan het volgende doen:
- Luister goed naar de klant
- Blijf beleefd en geduldig
- Probeer je in te leven in de situatie
- Beloof niets wat je niet waar kunt maken
- Maak een aantekening van de klacht
- Geef de klacht door aan diegene die de klachten behandeld
- Vertel de klacht hoe het wordt afgehandeld.

15.3 omgaan met communicatie middelen:
Bij dit soort banen moet je vaak de telefoon opnemen en telefoontjes plegen. Er zijn hier een paar regels voor:
- Zeg goedemorgen/middag noem de naam van de instelling en dan pas je eigennaam
- Luister aandachtig en vraag als je het niet begrijpt
- Verbind de beller door als dat nodig is
- Noteer het telefoon nummers als de beller terug gebeld moet worden
- Rond het gesprek af en herhaal alles nog een keer
- Sluit af met dag mevrouw/meneer

Veel instellingen gebruiken een speciaal telefoon formulier. Hier moet worden ingevuld:
- Naam van de beller en de naam van het bedrijf of instelling
- Datum en tijdsstip van het gesprek
- Voor wie er gebeld is
- Het onderwerp waarvoor gebeld is
- Welke afspraken er gemaakt zijn

15.4 de intercom

De intercom kun je gebruiken voor het doorgeven van berichten binnen een gebouw. In iedere kamer staat een ontvanger en een verzender. Veel bedrijven maken gebruik van een intercom. Dit is makkelijk en handig en de berichten komen goed door.

15.5 de fax
Een fax is een apparaat waarmee je berichten kunt versturen via de telefoonlijn. De gegevens van het papier worden doorgestuurd en bij iemand anders weer op papier afgedrukt. Zo komt een bericht helemaal precies bij iemand anders op papier. Het bedienen van een fax is vrij eenvoudig. Je moet wel een paar gegevens vermelden:
- De naam van de geadresseerde
- De naam van de afzender
- Het aantal pagina’s
- Hoe de ander moet reageren
Bij het binnenkomen van de fax moet je hem naar de juiste persoon brengen. Je kunt de fax dan inboeken. Hierop vul je in:
- De datum en het tijdstip van de binnengekomen fax
- Voor wie de fax bestemt is
- Wie de fax verzonden heeft
Vaak worden deze gegevens als afgedrukt dus hoef je ze niet nog een keer te noteren.

15.6
Op iedere werkplek is wel een computer aanwezig. Hiermee is het makkelijk om met elkaar te communiceren. Dit gaat vooral via de e-mail
Bij een e-mail sturen gelden ook een paar regels:
- Wees ook beleefd in een e-mail
- Beantwoord je e-mail zo spoedig mogelijk
- Eindig je e-mail met het vermelden van je naam en telefoon nummer.

Geboorte kaartje


Tuesday, March 27, 2007

Apparaten Intellingskeuken

Welke apparaten hebben we op school en in een intellingskeuken:

Apparaten School Instellingskeuken

Elektrische griddleplaat (bakplaat) ja ja
Friteuse ja ja
Fornuizen ja ja
Vaatwasmachine nee ja
Heteluchtoven ja ja
Magnetron ja ja
Bordenwarmer ja ja
Waterkoker ja ja
Snijmachine nee ja
Sealapparaat nee ja
Kookketel nee ja
Bain-marie wagen ja ja
Koffiezetapparaat ja ja
Tempratuur meter nee ja

Elektrische griddleplaat (bakplaat):

Grillen noem je ook wel roosteren. Er komt een mooi bruin korstje op de gerechten. Je kan er bijvoorbeeld hamburgers en satés op grillen. Met een draaispit kunt je een kip of een speenvarken grillen. De tempratuur in de gril is regelbaar. Er zit ook een tijdsklok in.



Friteuse:
Een friteuse bestaat uit een roestvast stalen bak waarin elektrische verwarmingselementen zitten. De gerechten worden in een mand in de olie gehangen. Een termostaat zorgt ervoor dat het vet niet te heet kan worden.




Fornuizen:
Op een fornuis kan je kopen. Je hebt verschillende soorten fornuizen zoals: elektrisch, gas en keramisch. Je hebt verschillende hoeveel pitten. Sommige hebben er 4 pits en anderen weer 5. Je kan onder je fornuis ook een oven hebben maar dat verschilt per fornuis.






Vaatwasmachine:
Er zijn twee soorten vaatwasmachines de stationaire vaatwasmachine hierin blijft de vaat op de zelfde plaats. Vaatwasmachine met automatisch transport deze machines hebben een lopen de band systeem.



Heteluchtoven:
Met een heteluchtoven kan je meerdere dingen tegelijk klaarmaken. In deze ovens kan gebakken en gebraden worden maar er kunnen ook gerechten in worden opgewarmd of ontdooit.




Magnetron:

In een magnetron worden producten van binnenuit verwarmt door middel van microgolven.


Bordenwarmer:
Door een verwarming in het apparaat blijven de borden warm.




Waterkoker:

Met een water koker kun je water warm koken met elektrisch verwarming elementen.


Snijmachine :
Een snijmachine is een machine met een elektrisch ronddraaiend mes. Het vlees dat op de snijtafel ligt haal je langs het mes zo worden er dunne plakjes gemaakt.


Sealapparaat:
Er word plastic folie om het voedsel heen getrokken en dit word daarna met een elektrische lasbalk aan de zijkanten dicht gesmolten.


Kookketel:
Word gebruikt om te koken ze zijn er in verschillende maten van 40 tot 300 liter.


Bain-marie wagen:
Is een uitschepwagen met elektrisch verwarmde bakken. Onder de bakken zit een laagje water wat warm word.

Koffiezetapparaat:
Kan je koffie mee maken.



Tempratuur meter:
Hiermee kan je de tempratuur meten van het eten.

Zes zorginstellingen.

Het Zonnehuis; Verpleeg- en reactiveringscentrum
Dillenburgsingel 5 3136 EA Vlaardingen
Telefoon (010) 475 95 95
Fax (010) 475 95 00

Drieën-Huysen; Zorgcentrum
Willem de Zwijgerlaan 470 3136 AZ Vlaardingen
Telefoon (010) 474 13 11
Fax (010) 474 42 16

Woonhaven Adriaan Pauw; kleinschalig wonen
Adriaan Pauwstraat Vlaardingen
Telefoon (010) 475 95 95
Fax (010) 475 95 00
E-mail
info@nieuwemaas.nl

Zorg bij u thuis in: de Wouthof
Amsterdamlaan 2-176 3137 RK Vlaardingen
Telefoon (010) 475 95 95
Fax (010) 475 95 00
E-mail
info@nieuwemaas.nl


Drieën-Huysen; Aanleunwoningen
Willem de Zwijgerlaan 260 t/m 458 3136 AX Vlaardingen
Telefoon (010) 475 14 61
Fax (010) 475 12 72




Zorg bij u thuis in: de Billitonflat
Billitonflat 1 t/m 219 Vlaardingen (diverse postcodes)





Klik op de plaatjes om de routebeschrijving in het groot te zien!


Monday, March 26, 2007


Hernia betekent letterlijk 'breuk' of uitpuiling. Dat betekent in dit geval dat er een tussenwervelschijf uitpuilt buiten de normale tussenwervelschijfruimte, meestal onder in de rug. Als deze uitpuiling drukt op een zenuwwortel ontstaan klachten zoals uitstralende pijn in billen, been en soms de voet. De huid kan anders aanvoelen (gevoelloos of juist geïrriteerd). Soms kan er sprake zijn van krachtverlies in bepaalde spieren, bijvoorbeeld een enkel of teen die niet goed bewogen kan worden. Een hernia hoeft niet altijd pijn in de rug te geven. Maar als er rugpijn is, is deze vaak hevig en voelt stekend of scherp aan. Bij een hernia is bijna altijd sprake van pijn in het been. De pijn in het been verergert vaak bij hoesten, niezen, persen (op het toilet), zwaar tillen of bij bepaalde bewegingen. De klachten zijn dus afhankelijk van beweging en houding. Een hernia kan ook voorkomen bij een van de borstwervels. Dit zijn de wervels waar de ribben aan vast zitten. Een borstwervelhernia is echter zeldzaam. Een ander woord voor borstwervelhernia is 'thoracale hernia'. De meest voorkomende klacht hierbij is krachts- en gevoelsverlies in de benen.Een hernia is over het algemeen niet gevaarlijk. Bij verlammingsverschijnselen of verlies van controle van de blaas of darmen is het belangrijk zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Wat kan helpen?


Een hernia heeft een 'gunstig natuurlijk beloop'. Dat wil zeggen dat de klachten meestal vanzelf weer verdwijnen. De aanpak van een hernia heeft als doel dit herstel zo veel mogelijk te ondersteunen. Veel mensen denken dat ze bij een hernia absolute rust moeten houden en 'plat' in bed moeten gaan liggen. Dit is niet het geval, hoe minder bedrust, hoe beter. Het is beter om gedoseerd rust te nemen, dat wil zeggen het rustiger aan doen, maar toch zo actief mogelijk blijven.Hoe langer iemand bedrust neemt, hoe moeilijker het is om weer actief te worden. De conditie gaat erdoor achteruit en de spieren worden slapper. De huisarts kan fysiotherapie aanraden. De fysiotherapeut helpt bij het opstellen van een activiteitenprogramma waarmee men stap voor stap steeds meer activiteiten ontwikkelt om weer te doen wat men gewend was. Een andere mogelijkheid is oefentherapie Cesar en Mensendieck. Deze therapie houdt zich bezig met de houding en manier van bewegen.




Acne is een aandoening van de talgklieren. Elke vierkante centimeter van de huid bevat ongeveer 15 talgkliertjes, die huidsmeer (talg) produceren. Dit huidsmeer wordt afgevoerd via een uitvoergang (het follikelkanaal) dat een opening (porie) heeft naar de huid toe. Uit sommige poriën steekt een haartje. Dat zijn de uitmondingen van de haarzakjes en de talgklieren. De poriën zonder haartje zijn de uitmondingen van de zweetkliertjes. Onder invloed van hormonen ondergaat de huid in de puberteit allerlei veranderingen, waardoor de talgklieren in het gezicht , maar ook op de rug en de borst groter worden en meer huidsmeer produceren. Bovendien wordt de talg wat dikker van samenstelling, waardoor deze moeilijker naar de huid kan worden afgevoerd.





Door de grotere talgproductie, de dikkere talg en door verhoorning van de uitvoergang van de talgklier wordt deze extra nauw. Daarnaast zetten bepaalde bacteriën die zich in de talgklier bevinden de talg om in vrije vetzuren, die door de wand van de verstopte talgklier heendringen en een ontsteking kunnen veroorzaken. Hierdoor ontstaan rode puisten ("papels"), waarin zich etter kan vormen ("pustels"). In dit stadium kan acne littekens nalaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand. Ook als te laat met de behandeling wordt begonnen of wanneer de huid verkeerd wordt behandeld kan dit de vorming van littekens tot gevolg hebben. De lichtere vormen van acne genezen doorgaans zonder zichtbare littekens. Het is echter het belangrijkste littekens te voorkomen. Een goed advies daarbij is tijdig de huisarts te raadplegen.



Wat is een hersenbloeding?
Een hersenbloeding valt, samen met een herseninfarct, onder het begrip beroerte of cva. Een hersenbloeding is het gevolg van een lek in een hersenbloedvat. Zo'n lek kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvatwand waardoor bloed de hersenen instroomt. Een hersenbloeding ontstaat plotseling. Symptomen kunnen ernstige hoofdpijn zijn, verlammingen in het gezicht (zoals een scheef hangende mond, warrig spreken en denken, verlammingen (meestal aan »»n zijde van het lichaam), verstoring of verlies van het gezichtsvermogen, verdoofd gevoel in arm, been of gezicht, tintelingen, duizeligheid, evenwichtsstoornissen en zelfs bewusteloosheid. Bij een hersenbloeding moet zo snel mogelijk een arts worden gewaarschuwd of moet men snel naar het ziekenhuis gaan.
Na de hersenbloeding begint de revalidatie; oefeningen in algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals eten, wassen en aankleden. Logopedie kan helpen om het spreken te verbeteren en fysiotherapie bevordert het bewegen. Na ongeveer twee jaar is er weinig verbetering meer. Na een hersenbloeding moet een pati‘nt leren omgaan met de overgebleven beperkingen. Die liggen op drie terreinen: lichamelijk (zoals verlamming en incontinentie), emotioneel en gedragsmatig (depressie, emoties) en cognitieve gevolgen: geheugenproblemen, trager denken, problemen met lezen, taal, schrijven en spreken), apraxie (moeite met meervoudige handelingen), neglect (de linker- of rechterhelft van het lichaam verwaarlozen); het kan ook voorkomen dat men na een hersenbloeding personen of voorwerpen niet meer herkent.

Roken is ongezond.Wereldwijd sterven er jaarlijks 5 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Dit is ruim genomen 1/3 van Nederland dat zou sterven. Ook veroorzaakt tabak een heleboel andere sterfgevallen. Zo sterft bijvoorbeeld 80-90% van alle sterfgevallen door longkanker, 30% van alle sterfgevallen door kanker en 80% van alle sterfgevallen door Chronische Bronchitis. Hier zou wat aan gedaan moeten worden want dadelijk worden hele bevolkingsgroepen uitgeroeid door de gevolgen van het roken. Daarnaast is het roken bij de zwangerschap helemaal gevaarlijk. Roken bij zwagerschap verhoogt de kans op vroeggeboorte, doodgeboren kinderen, lager ontwikkelingsniveau bij de geboorte, lager geboortegewicht en groeiachterstand in latere ontwikkeling.Kinderen van rokende ouders (deze kinderen roken dus passief) hebben een verhoogd risico voor bronchitis en ontsteking van de luchtwegen. Daarom snap ik ook niet waarom ouders door blijven gaan met roken want het aller belangrijkste is de gezondheid van je kind volgens vele ouders.


Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van RSI?
De oorzaken van RSI zijn verschillend;Door te lange werktijden en te weinig pauzes als je te lang achter de computer werkt kan dat slecht zijn je hersens en je lichaam krijgen dan niet genoeg rust. Door werkdruk raken sommige mensen gestresst en werken dan ook langer door. Je zit dan in een gespannen houding zonder dat je het zelf merkt en vaak heel lang achter elkaar. Hoe meer tijd je per dag voor een beeldscherm werkt, hoe groter de kans op klachten. Door de werkhouding als mensen op een té hoge of té lage stoel zitten of op een niet verstelbare stoel kan ook lijden tot RSI. RSI komt meestal door een houding die te lang aangehouden word.



Hoe kan je het krijgen?
Pfeiffer heet ook wel `kissing disease` omdat de ziekte in het speeksel zit. Als je bijvoorbeeld zoent, kan de ziekte in iemand anders mond terechtkomen. Maar ook van het gebruiken van bestek, bekers, tandenborstel of speelgoed wordt Pfeiffer overgedragen. Het is dus best wel besmettelijk.

Folder computer 65+


Hoe wordt de computer opgestrart.

Als allereerst kijk je of alle stekkers zijn aangesloten.
Dan druk je op het knopje die op de computer zit en een knopje op het scherm.

Het knopje ziet er zo uit:




Nu wordt de computer opgestart. Een ogenblik geduld.

Als de computer eenmaal opgestart is. verschijnt het bureaublad. Op het bureaublad vind je meerderen progamma’s.
Zo ziet het bureaublad eruit.





Dit zijn de pictogrammen die op het bureaublad staan.





1) prullenbak: Als je een document niet meer wild kan je het verwijderen. Het document word dan hierheen verplaatst. Ook kan je de prullenbak legen. Hierdoor is het bestand helemaal uit de computer verwijderd. En kan je het dus niet meer terug halen.
2) Deze computer: Hierop staan verschillende schijven.
Dat zijn documenten die op het bestand van de computer zitten. Voor beginnelingen is dit nog niet van belang.
3) Internet explorer: Internet komt later ter sprake.
4) Mijn documenten: Hierop staan documenten die je zelf hebt opgeslagen. Dat kan van alles zijn.


Nu de computer opgestart is en je weet wat het bureaublad inhoud.
Kan je ook nog naar start gaan voor andere programma’s




Dit is het start tekentje.
Als je hierop klikt verschijnen er meerdere programma’s

Een voorbeeld is:


Surfen op het internet.
Het internet is zo breed maar wij leggen alleen de basis uit.

Ga met de muis naar internet explorer die op het bureaublad staat.

Nu verschijnt de start pagina.
Je kunt nu naar verschillende sites gaan.
Als je iets wilt zoeken kan je bijv. naar google gaan
Je klinkt dan in het open venster
In het venster klink je dan
http://www.google.nl/

en zo verschijnt de zoekmachine en kun je aan de slag.
Je kan ook nog anderen pagina’s zoeken dit gaat op de
zelfde manier.

Opleiding Sport en Bewegingscoördinator


Opleiding: Sport- en Bewegingscoördinator
Niveau: 4 middenkaderopleiding
Leerweg: BOL (beroepsopleidende leerweg)
Duur: 4 jaar (inclusief 3 jaar Sport- en bewegingsleider, niveau 3)
Startmoment: September

Toelatingseisen: vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg in de sector. Aan het eind van het tweede leerjaar in de opleiding Sport- en bewegingsleider niveau 3, wordt bepaald of je tot het versnelde doorstroom traject niveau 4 wordt toegelaten.

Kosten van de opleiding:
BOL lesgeld: € 963,00BOL boekengeld en leermiddelen ongeveer: € 700,00
Overig:De bovengenoemde kosten voor boeken leermiddelen gelden voor het eerste leerjaar. De kosten voor boeken, leermiddelen en kampen in de volgende leerjaren zijn afhankelijk van de sector die je kiest. De kosten kunnen verschillen van ongeveer 500,-- tot 1.200,- euro per leerjaar.

Hoe ziet je opleiding eruit?
De opleiding is zo ingericht dat je eerst de opleiding Sport- en bewegingsleider niveau 3 volgt. De eerste twee leerjaren zijn hetzelfde voor alle deelnemers. Als je aan de doorstoomtraject voldoet, begin je in het derde leerjaar gelijk met een van de keuzes op niveau 4. In het vierde jaar bestaat je onderwijsprogramma uit de gekozen richting en de onderdelen samenwerken, organiseren en coördineren. Mogelijkheden v.w.b. een extra keuzevak: aerobics/trends, bewegen voor gehandicapten, fitness, snowboarden, sportmassage, voetbal, zelfverdediging, zwemmen, basisgym en ondernemen of speelse basislessen zelfverdediging.




Wat kun je worden?Waar kun je werken?
· Gemeentelijke of provinciale sportorganisatie
· Wellnesscentra, zwembaden, recreatiebedrijven
· Basisonderwijs, speciaal onderwijs
· Revalidatie- of hulpverleningsinstellingen
· Commerciële sportcentra, toerisme

Vervolgopleidingen Met het diploma kun je doorstromen naar hbo-opleidingen zoals, Academie LO, Sportmanagement, Bewegingstherapie (beperkt aantal plaatsen), Pabo of Fysiotherapie. Voor verwante opleidingen krijg je meestal een studieduurverkorting van tenminste een jaar.
Uitstroomdifferentiaties
· Sport- en bewegingsconsulent
· Lerarenondersteuner bewegingsonderwijs en sport (Lobos)
· Bewegingsagoog
· Operationeel sport- en bewegingsmanager



Thursday, March 22, 2007

Mijn Blog!

Hoi,
Ik ben Alienke en moest voor school een blog maken.
Ik doe me best en hoop dat jullie hem leuk vinden.

Groetjes,